Lazebnický most (Český Krumlov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lazebnický most
Pohled od jihu
Pohled od jihu
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
OkresČeský Krumlov
MěstoČeský Krumlov
KomunikaceLatrán a Via Czechia - Stezka středozemím (pěší)
Dopravapěší
ŘekaVltava
Souřadnice
Mapa
Map
Další data
Kód památky19931/3-1192 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lazebnický most je stavební dílo překračující řeku Vltavu v jihočeském Krumlově. Lazebnický most spojuje Latrán se Starým Městem, konkrétně ulice Latrán a Radniční. Současná podoba mostu pochází asi ze 30. let 19. století. Most stojí na dvou kamenných opěrách a jednom středovém pilíři, který tvoří počátek ostrova. Na těchto podpěrách jsou umístěny ocelové traverzy na kluzných ložiscích, které jsou pokryty dřevěným krytem. Uprostřed mostu se nachází socha svatého Jana Nepomuckého a Ukřižování. Je zapsán na seznam kulturních památek.[1] V roce 1830 byla lávka, která spojovala obě města vážně poškozena kramy. Proto došlo k výstavbě mostu, při kterém však byla stržena i Latránská brána u Lazebnického mostu.[2] Na straně Starého Města pak stály za sebou hned brány dvě.[3][4] První Mostecká, byla stržena v roce 1860,[3] druhá za ní nazývaná Vnitřní byla zbourána již v roce 1942[4]. Původní podoba přemostění, pak tvořila prostá dřevěná lávka.[2][3] Na straně Starého Města na severní straně stál sloup s výklenkem a sochou svatého Jana. Uprostřed byl umístěn kříž s Ukřižováním.[3] Název Lazebnický most nese po nedaleké Lazebně v domě Latrán čp. 1.[5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Památkový katalog - 1000130724 - Lazebnický most se sochou sv. Jana Nepomuckého a křížem. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2018-02-13]. Dostupné online. 
  2. a b Latránská brána u Lazebnického mostu. www.encyklopedie.ckrumlov.cz [online]. [cit. 2018-02-13]. Dostupné online. 
  3. a b c d Mostecká brána u Lazebnického mostu v Radniční ulici. www.encyklopedie.ckrumlov.cz [online]. [cit. 2018-02-13]. Dostupné online. 
  4. a b Vnitřní brána v Radniční ulici. www.encyklopedie.ckrumlov.cz [online]. [cit. 2018-02-13]. Dostupné online. 
  5. Latrán č. p. 1. www.encyklopedie.ckrumlov.cz [online]. [cit. 2018-02-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]