Klárov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klárov
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 1
ČtvrťMalá Strana
Poloha
Historie
Pojmenováno poAlois Klar
Další údaje
Kód ulice452033
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klárov je veřejné prostranství v Praze na Malé Straně, které ale není jednoznačným náměstím, městskou třídou, parkem, nábřežím ani předpolím mostu. [1] Nachází se v městské části Praha 1, na levém břehu řeky Vltavy a jeho součástí jsou dvě křižovatky a park. Na Klárově je výstup stanice metra Malostranská, rušná tramvajová, autobusová a automobilová křižovatka. Místo bylo pojmenováno na počest profesora a jazykovědce Aloise Klara, který zde v roce 1807 organizoval zřízení Klárova ústavu slepců.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Písek (Malá Strana).

Prostranství se nachází v místě, kde stávala zaniklá středověká osada, zvaná Rybáře, Písek, Na písku či Na pískách podle sedimentů, které sem nanášel tehdy zcela volně tekoucí potok Brusnice, který se v těchto místech vléval (a doposud i vlévá v potrubí) do Vltavy.

Současný název prostranství pochází z roku 1922, kdy se uvažovalo o rozsáhlejší úpravě prostoru a předpolí mostu. Vypsanou urbanisticko-architektonickou soutěž vyhráli mladí architekti Josef Štěpánek a později slavný Bohuslav Fuchs. Přestože u nich město Praha objednalo několik rozpracování projektu, nedočkali se realizace.

Od roku 2017 se připravují úpravy prostranství a dopravního řešení.

Parky[editovat | editovat zdroj]

Park na Klárově

Jihovýchodní část prostranství mezi tramvajovými zastávkami a ulicí U Železné lávky tvoří park na Klárově lemovaný stromořadím smutečních vrb, kde se nacházejí dva památníky: pomník obětem II. odboje a pomník československým letcům  RAF.

Menší park nazývaný Holubička se nachází na severozápadě pod ústím Starých zámeckých schodů. Třetí parčík s fontánou se nachází za ohrandí zdí Valdštejnské jízdárny u výstupu z metra. Poslední park Cihelná se nachází u nábřeží jižně od předmostí Mánesova mostu, směrem k Cihelné ulici.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Tramvaj T1 na Klárově (2020)
Dolni část Chotkovy ulice směrem na Klárov, vpravo ústí ulice Na Opyši a za ní Staré zámecké schody
Klárův ústav slepců na Klárově

Klárov představuje nejrušnější malostranskou dopravní křižovatku, neboť se zde setkávají čtyři různé tramvajové tratě, linka A pražského metra (stanice Malostranská) a dvě linky městských autobusů. Kříží ji také cyklostezka vedená kolem hotelu Hoffmeister tzv. Myší dírou na Hradčany. Místní komunikace spojují tři levobřežní pražské čtvrtě (Holešovice, Malá Strana, Hradčany) přes Mánesův most s pravobřežním Josefovem a Starým Městem. Zastávky tramvají a městských autobusů nesou název Malostranská.

Sbíhají nebo kříží se zde ulice: Chotkova, Pod Bruskou, U Bruských kasáren, nábřeží Edvarda Beneše, U železné lávky, Kosárkovo nábřeží, Valdštejnská, Letenská, U Lužického semináře, Staré zámecké schody, Na Opyši a Mánesův most.

V padesátých letech se zde stavěla stanice metra Klárov, která měla sloužit kromě dopravy také jako vojenský kryt pro členy vlády. Z výstavby plné linky ale sešlo a když se o mnoho let později stavěla linka A, nebyla tato stanice z důvodu vybudování v příliš velké hloubce použita a raději byla vybudována zcela nová stanice Malostranská. Původní stanice Klárov slouží jako technologické centrum trasy A.[2]

Současné objekty a instituce[editovat | editovat zdroj]

Pomníky a pamětní desky[editovat | editovat zdroj]

ve východním parku

V okolí[editovat | editovat zdroj]

Zaniklé objekty[editovat | editovat zdroj]

  • Písecká brána
  • osada Na písku (Rybáře) s kostelem sv. Petra
  • Zengerova trafostanice – v letech 2015–2021 přestavěna na Kunsthalle Praha
  • Budova Krátkého filmu – studio Bratři v triku – konstruktivistická stavba, roku 1970 zbořená kvůli výstavbě stanice metra Malostranská

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Klárov. Rušný Klárov čeká lepší řešení dopravy i propojení s řekou.. iprpraha.cz [online]. IPR - Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy [cit. 2022-01-24]. Dostupné online. 
  2. Stanice metra Klárov https://badatele.net/tajne-metro-v-praze-jak-vznikla-stanice-klarov/
  3. https://www.kunsthallepraha.org

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • RUTH, František. Kronika královské Prahy a obcí sousedních. Praha: Pavel Körber, 1903-1904. 1246 s. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-02-07. Kapitola Pod Bruskou, s. 88–92.  Archivováno 7. 2. 2018 na Wayback Machine.
  • MADĚRA, Petr. Klárov. Praha: ČGS, 2019. 136 s.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]