Certina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Certina
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaAktiengesellschaft
Datum založení1888
ZakladateléAlbrecht a Adolf Kurthovi
SídloGrenchen, Švýcarsko
Adresa sídlaLe Locle, Švýcarsko
Charakteristika firmy
Oblast činnostihodinář
SlužbyVýroba hodinek
Mateřská společnostSwatch Group
Identifikátory
Oficiální webhttps://www.certina.com/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Certina je švýcarský výrobce hodinek. Firma byla založena v roce 1888 ve městě Grenchen bratry Adolfem a Alfredem Kurth. Certina je v současnosti členem skupiny SWATCH.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Certina

Certina byla založena v roce 1888, kdy se v Grenchenu objevily první továrny hnutí a dodávek pro hodinářský průmysl.

Na počátku se Certina skládala ze tří zaměstnanců pracujících v dílně, která byla propojena s rodinným domem. Certina nezačala vyrábět kompletní hodinky a hodinky po dobu několika let, které pak udělali společně s jejich prací, která produkovala hnutí pro jiné společnosti. Do roku 1938 společnost expandovala a zaměstnávala 250 lidí.V témž roce také oslavila 50. výročí založení společnosti. V té době byla Certina již známá jako průkopník hodinářským průmyslem.

Certina pokračovala v expanzi a roku 1955 společnost zaměstnávala 500 zaměstnanců, a mezi továrnou a kancelářemi vyráběla 1 000 hodinek denně. Certina zpracovala nový podnikatelský plán, který rozšířil své činnosti a byl v té době považován za nejmodernější a nejlépe vybavené hodináře na světě .Do roku 1972 zaměstnávala Certina 900 lidí a každý rok vyrobila 600 000 hodinek. Společnost se umístila jako první na většině významných veletrhů klenotnictví a získala ocenění "International Diamonds Awards" a "Golden Rose". Do této doby Certina produkovala 375 000 hodin denně a používála 53 000 rubínů.

Technologie a Materiály[editovat | editovat zdroj]

DS Koncept[editovat | editovat zdroj]

Koncept dvojité ochrany Certina byl poprvé zaveden v roce 1959. Tato ochrana znamenal pro hodinky několikanásobně větší odolnost než bylo běžné. Princip je ve speciálně uloženém strojeku uvnitř posíleného obalu. Díky tomu vydržely hodinky náraz ze 6 metrů oproti 1,8 - 2,2 metrům automatických hodinek té doby. Voděodolnost se zvýšila na 20 atmosfér.Certina hodinky měly například Švýcarští horolezci v roce 1960 při výstupu na Dhaulagiri (8 222 m n. M.), Kde testovali a následně vydržely změny tlaku.Při výrobě hodinek Certina se používají kvalitní materiály: 316L ocel, titan, PVD. Dále diamanty a safírové sklíčka odolné vůči poškrábání. Hodinky pohánějí švýcarské strojky ETA a automatické strojky.

Sponzoring a Partnerství[editovat | editovat zdroj]

V roce 2000 (desetiletí) došlo k mnoha novým partnerstvím s motoristickými společnostmi včetně Colin McRae, Sete Gibernau a nakonec týmem Sauber Petronas Formule 1, který byl přejmenován na tým Sauber Formule One, v němž se Certina v současné době věnuje sponzorství. Certina byla časoměřičkou motocyklové Grand Prix v 90. letech. Certina sponzorovala mistrovství světa v rally v roce 2014.

Značka Certina[editovat | editovat zdroj]

V roce 1906 byla poprvé použita značka Certina, přičemž Adolf a Alfred se rozhodli nazývat své hodinky "Grana", krátkou podobu "Granatus", latinského názvu pro Grenchen.

V roce 1938 společnost přijala jméno "Certina", převzaté z latiny "certus", což znamená "jisté", "jisté", jako jejich exkluzivní ochrannou známku pro export a uvádění na trh svých vynikajících kvalitních hodinek Swiss Made.V roce 2014 Certina změnila své červené logo s novějším klasickým hlediskem. Nové logo používá symbol želvy, symbolizující ochranu proti vodě a nárazům. Změna barvy loga a značek byla proto, že se Certina chtěla přesunout do dražšího a kvalitnějšího segmentu. Rozlišuje to od společnosti Tissot, další značky ve skupině Swatch Group. Dopad změn ve značce byl integrací lepších a přesnějších pohybů jako je PreciDrive do nových verzí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Certina Kurth Frères na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]