Borsalino

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Borsalino
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení4. dubna 1857
ZakladatelGiuseppe Borsalino
Adresa sídlaSpinetta Marengo, Itálie
Charakteristika firmy
Oblast činnostimóda a hat industry
Produktyfedora
Identifikátory
Oficiální webwww.borsalino.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Borsalino, celým názvem Borsalino Giuseppe e Fratello, je italská firma zaměřená na výrobu klobouků. Jmenuje se podle Giuseppeho Borsalina, který ji založil 4. dubna 1857 ve městě Alessandria. Heslem společnosti je „Un borsalino è molto di più di un copricapo“ („Borsalino je víc než jen klobouk“).[1]

Popularitě značky pomohlo ocenění na Světové výstavě 1900 v Paříži i spolupráce s reklamním grafikem Marcellem Dudovichem. Na vrcholu slávy měla společnost 2 500 zaměstnanců a vyráběla okolo dvou milionů klobouků ročně, byla hospodářským tahounem Alessandrie a sponzorem řady staveb ve městě.[2]

Nejznámějším výrobkem Borsalina je klobouk, který převzal název společnosti a dostal ochrannou známku. Tvarově vychází z typu klobouku fedora, ale má tužší konzistenci, krempu širokou 6 cm a je vyroben z králičí plsti. Borsalino získalo po první světové válce popularitu i v zámoří, stalo se charakteristickým doplňkem hrdinů filmu noir a dobovým symbolem luxusu a mužské elegance.[3] Nosil je Humphrey Bogart ve filmu Casablanca a Marcello Mastroianni ve filmu Osm a půl, oblíbil si je také Michael Jackson. Je podle něj nazván film Jacquese Deraye Borsalino i jeho sequel Borsalino a spol.

Po druhé světové válce poklesla popularita klobouků obecně, navíc bylo Borsalino se svým důrazem na důkladnou ruční práci vystaveno levnější konkurenci. Roku 1979 zemřel poslední pokračovatel rodinné tradice Teresio Usuelli a v roce 1987 se výroba přesunula na venkov do Spinetta Marengo. Ve 21. století produkce poklesla na 150 000 klobouků ročně, pokusem o vylepšení hospodářské bilance byly kolekce značkových hodinek, parfémů nebo brýlí. V roce 2017 firma vyhlásila platební neschopnost a v následujícím roce přešla pod správu švýcarské společnosti Haeres Equita.[4]

V letech 2006 až 2017 fungovalo v Alessandrii také firemní muzeum. Režisérka Enrica Viola natočila o historii značky dokumentární film Borsalino City (2016).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Molto più di un cappello: la Storia del Borsalino | Altieri Confezioni [online]. 2017-10-06 [cit. 2023-02-14]. Dostupné online. (italsky) 
  2. ALESSANDRIA, Comune. La città di Alessandria - I musei civici - Borsalino Museum - La Borsalino. www.comune.alessandria.it [online]. [cit. 2023-02-14]. Dostupné online. (italsky) 
  3. Borsalino: 163 years of iconic Made in Italy [online]. 2020-06-10 [cit. 2023-02-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Italian hat maker Borsalino bought at auction by Haeres Equita. Reuters. 2018-07-12. Dostupné online [cit. 2023-02-14]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]