Čachtický hrad

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čachtický hrad
Čachtický hrad
Čachtický hrad
Účel stavby

veřejnosti přístupná zřícenina

Základní informace
Výstavba13. století
Zánik18. století
Materiálvápenec
Současný majitelObec Čachtice
Poloha
AdresaČachtice, SlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříMalé Karpaty
Nadmořská výška350 m
Souřadnice
Čachtický hrad
Čachtický hrad
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čachtický hrad je zřícenina hradu na Slovenskuokrese Nové Mesto nad Váhom poblíž stejnojmenné obce ČachticeMalých Karpatech. Nachází se na vápencovém kopci v nadmořské výšce 375 metrů. a tvoří tak nepřehlédnutelnou dominantu. Hrad vznikl ve 13. století jako strážní hrad, který měl chránit západní hranici Uherska. Brzo poté ho dobýval a silně poškodil český král Přemysl Otakar II. V 17. století začal ztrácet na významu jako ochranný hraniční hrad a začal upadat a pustnout.

V roce 1981 se zde natáčela komedie Oldřicha Lipského Tajemství hradu v Karpatech. Na památku je zde umístěna pamětní deska.

Čachtická paní[editovat | editovat zdroj]

Hrad proslul především díky Alžbětě Báthoryové, uherské šlechtičně přezdívané Čachtická paní, která byla pověstná tím, že se na svém zámku koupala v krvi dívek, aby si co nejdéle uchovala svou krásu. Roku 1611 byla odsouzena k doživotnímu žaláři v hradní věži. Zemřela o 4 roky později (21. srpna 1614) ve věku 54 let.

Jeden ze tří čachtických zámků (Nádašdyovský kaštel – hlavní sídlo Alžběty Báthoryové), se skutečně nacházel přímo v obci a patřil k Čachtickému hradu, ale dochovalo se jen torzo zdi a bašty. Pověsti říkají, že ze sklepení vedly zámecké chodby až na hrad a naopak. Chodby však byly údajně zasypány a nikdo se tedy nedozví, byly-li skutečností a nebo pouze pověstí. Skutečné (skromnější) zbytky Čachtického podzemí pod ruinami kláštera a bývalého vinného sklepa v obci jsou předmětem výzkumu a část je přístupná veřejnosti.[1]

Rekonstrukce hradu[editovat | editovat zdroj]

V průběhu let 2012–2014 na hradě probíhaly rozsáhlé rekonstrukční práce, které památku zachránily před úplnou devastací. Projekt byl financován ze státního rozpočtu SR a eurofondů. Obnášel rozsáhlou stabilizaci narušeného zdiva, odlesnění, odkrytí a zpřístupnění několika zasypaných historických hradních struktur a místností, zastřešení kapličky a hospodářského objektu a další práce.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Podzemie.net Archivováno 21. 5. 2018 na Wayback Machine. (Čachtické podzemí)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]