Skok (vodopád)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vodopád Skok)
Skok
Rozměry
Celková výška25 m
Šířka1 m
Poloha
SvětadílEvropa
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Zeměpisné souřadnice
Map
Ostatní
Vodní tokMlynica
PovodíPoprad
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skok je vodopád na potoce Mlynica ve střední části Mlynické doliny ve Vysokých Tatrách v okrese Poprad na severním Slovensku. Vodopád Skok je v německém názvosloví Schleierwasserfall, v maďarském Fátyovízesés (Závojový vodopád). Pojmenovali ho přírodovědci ze Spišské Nové Vsi Július Geyer a Martin Róth, kteří zde v roce 1877 prováděli pozorování.

Vodopád Skok z přístupové cesty

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Vodopád vznikl na skalním prahu v ledovcovém údolí potoka Mlynica, jež pramení v nadmořské výšce 1810 m mezi Satanem a Štrbským štítem. Mlynica napájí Pleso nad Skokom, nacházející se nad granodioritovým skalním prahem, vysokým přibližně 25 metrů (některé zdroje uvádí výšku pouhých 10 m).[1][2] Je tak 3. nejvyšším vodopádem ve Vysokých Tatrách. V horní části vodopádu, v nadmořské výšce 1725 m, dosahuje tok Mlynice šířky 1 m. Průměrný průtok zde nabývá hodnot okolo 54 l/s, při tání sněhu až 800 l/s. Rekordní průtok z prosince 1958 činí 30 000 l/s.[2]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Pod vodopádem a kolem něj prochází žlutá turistická značka od Štrbského plesa, která dále pokračuje nahoru Mlynickou dolinou. Cesta sem trvá přibližně 1 hodinu. Vodopád je možné navštívit po celý rok, ale kolem něj nahoru dolinou je možné pokračovat jen v období od 16. června do 31. října. Výstup podél vodopádu dále do doliny vede po kluzkých žulových plotnách. Cesta je však zajištěna řetězy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. podle ŠOP SR 10 m, WET uvádí 25 m
  2. a b Článek na serveru Treking

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]