Vepřo knedlo zelo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na tento článek je přesměrováno heslo Vepřoknedlozelo. Tento článek pojednává o pokrmu. Možná hledáte: Vepřoknedlozelo (planetka).
Vepřo knedlo zelo
Vepřové s knedlíkem a zelím
Vepřové s knedlíkem a zelím
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vepřo knedlo zelo, knedlo vepřo zelo nebo knedlo zelo vepřo je obecný (lidový) název pro český národní pokrm, vepřová pečeně s knedlíkem a (dušeným) zelím, který se skládá ze tří součástí, podávaných na talíři společně:

Po nakladení těchto součástí na talíř se podlévá nebo přelévá šťávou z pečení.

Zavedený úzus předpokládá zapíjení pivem.[zdroj⁠?]

Podobné jídlo je běžné i na Slovensku, v Rakousku a Bavorsku. Tato kombinace tedy může mít zahraniční původ.[1]

Podobná jídla[editovat | editovat zdroj]

V Česku je rozšířený také podobný pokrm, tzv. vepřové výpečky, kdy je tučnější maso nakrájené na větší kostky a pečené na kmíně a cibuli. Dalším podobným pokrmem je pečený bůček, taktéž pečený na kmíně a cibuli, ale vcelku a rozkrájený až před podáváním. Podobný je i moravský vrabec. Všechny tyto pokrmy se podávají také s dušeným špenátem namísto zelí, pak už ale nelze hovořit o vepřo knedlo zelu a jídlo změní kvůli česnekové chuti špenátu namísto sladkokyselé chuti zelí celkový chuťový charakter.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://life.ihned.cz/jidlo/c1-59479500-co-maji-knedliky-spolecneho-s-buchtami-a-od-kdy-se-prestaly-pect-a-zacaly-se-varit - Knedlíková historie: Co mají společného s buchtami a odkdy se přestaly péct a začaly se vařit?

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]