Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Hudba: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Radiosaltbird (diskuse | příspěvky)
Nová sekce →‎Baba Yetu
Řádek 49: Řádek 49:


:::Ahoj, vítej zpět. Tak jsem ji vytvořil a vložil do prvního článku [[The Truth About Love]]. Případně [[Wikipedie:Editujte s odvahou|EsO]]. Články se zařazují do [[:Kategorie:Očekávaná alba]]. Co se týká názvu, vybral jsem ten druhý, protože „Nové album“ by úplně nesedělo, když je něco nové, tak už to je, když je něco očekávané, tak ne (nebo ano, ale nikdo k tomu nemá přístup). P.S.: Prosím mrkni na hlasování :-) --[[Wikipedista:Marek Koudelka|Marek Koudelka]] ([[Diskuse s wikipedistou:Marek Koudelka|diskuse]]) 28. 7. 2012, 07:34 (UTC)
:::Ahoj, vítej zpět. Tak jsem ji vytvořil a vložil do prvního článku [[The Truth About Love]]. Případně [[Wikipedie:Editujte s odvahou|EsO]]. Články se zařazují do [[:Kategorie:Očekávaná alba]]. Co se týká názvu, vybral jsem ten druhý, protože „Nové album“ by úplně nesedělo, když je něco nové, tak už to je, když je něco očekávané, tak ne (nebo ano, ale nikdo k tomu nemá přístup). P.S.: Prosím mrkni na hlasování :-) --[[Wikipedista:Marek Koudelka|Marek Koudelka]] ([[Diskuse s wikipedistou:Marek Koudelka|diskuse]]) 28. 7. 2012, 07:34 (UTC)

== Baba Yetu ==

Skladba ''Baba Yetu'' z [[Civilization IV]] se hodí do [[Wikipedie:Zajímavosti|Zajímavostí]]. ''Šlo o vůbec první případ, kdy cenu Grammy získala píseň složená pro počítačovou hru'' a taky to byl první případ, kdy taková skladba byla vůbec nominována. Otázka na WikiProjekt Hudba: založíte ''Baba Yetu'' nebo raději upravím(e) [[Civilization IV]]? Jde o to, který článek bude v Zajímavosti jako hlavní. S pozdravem --19. 12. 2012, 13:06 (UTC), [[Wikipedista:Utar|Utar]] ([[Diskuse s wikipedistou:Utar|diskuse]])

Verze z 19. 12. 2012, 15:06

Hlavní strana Diskuse Seznam úkolů Hudební dílna Nástěnka Členové Portál Hudba

Přidávám se

Už několik týdnů, možná měsíců jsem zvažoval vytvoření takového projektu. Teď, když je projekt založen, mi nezbývá nic jiného, než se do něj přihlásit. Doufám, že projekt bude úspěšný a já mu budu alespoň trochu nápomocný. --Mates245 (diskuse) 30. 3. 2012, 18:13 (UTC)

Přemýšlel jsem taky dlouho, nakopla mě k tomu tato editace. Celé to vlastně vzniklo na tvé diskusi :) Jak to bude fungovat nevím, do šablony pro vítání nováčků jsem připsal zmínku o WikiProjektu (násilně na konec, chtělo by to upravit), ale počítám, že o celý ten projekt se nikdo nebude zajímat, stejně jako o portál :(
Na hlavní straně projektu by to ale chtělo ještě rozšířit. — Marek Koudelka (diskuse) 30. 3. 2012, 18:26 (UTC)

Infobox - hudební žánr

Upozorňuji na diskuzi týkající se barev infoboxu {{Infobox - hudební žánr}}. Prosím účastníky tohoto projektu, aby se tam také vyjádřili. Děkuji. --G3ron1mo 5. 7. 2012, 07:17 (UTC)

Infobox Hudební skladatel

Kontaktoval jsem autora šablony {{Infobox Hudební skladatel}} aby se případně vyjádřil k tomuto infoboxu. Není nikde využit a hlavně zde existuje {{Infobox Hudební umělec}}, do kterého by jsme případně mohli doplnit nějaké parametry z infobox určenému pouze pro skladatele. — Marek Koudelka (diskuse) 7. 7. 2012, 12:56 (UTC)

Souhlasím, počkejme na vyjádření autora. Také mě napadlo to propojit, nové parametry a asi i novou barvu pro skladatele. Ale: pro hudební skladatele se často používá prostý {{Infobox umělec}}, tak nevím, zda to zaměňovat. Samozřejmě by to šlo. --Mates (diskuse) 7. 7. 2012, 14:12 (UTC)
Barva pro skladatele je ta světle zelená („neúčinkující osoba“). Infobox hudební umělec by to ještě potom chtělo doplnit o parametry z infoboxu skladatel (třeba „klíčová díla“ apod.). Vím, že je často používán je i-box Umělec, kdybychom chtěli, tak to vyměníme (asi by zase chtělo doplnit třeba „citát“ − třeba u Smetany zrovna je). — Marek Koudelka (diskuse) 7. 7. 2012, 17:22 (UTC)

Když to tak vidím, tak kolega autor se asi nevyjádří ani e-mailem, který jsem mu také napsal. Založil jsem tedy DoS (Wikipedie:Diskuse o smazání/Šablona:Infobox Hudební skladatel). --Marek Koudelka (diskuse) 11. 8. 2012, 11:11 (UTC)

Hudební alba podle jazyka (kategorie)

V poslední době jsem si všiml, že na anglické (a dalších) Wikipedii řadí hudební alba do kategorií podle jazyka, ve kterých zpěvák (zpěváci) na albu zpívá. Nějak jsem tomu nevěnoval pozornost, ale teď jak jsou i na české WIkipedii nové kategorie typu Kategorie:Lidé podle výrazového jazyka, tak by to možná nějaký smysl mělo. Příkladem jsou alba v angličtině, čínštině a samozřejmě instrumentální alba (meta). Na anglické Wikipedii se ty kategorie myslím vkládají sami, je-li v infoboxu parametr "jazyk". Pokud by bylo album ve více jazycích, tak by jich tam prostě bylo víc (jako třeba Extra Playful, kde Cale jednu skladbu zpívá francouzsky a zbytek v angličtině). Takže než vkládat do článků kategorie, byl bych pro přidat do infoboxu album parametr "jazyk" a postupně to v článcích doplnit s tím, že pokud tam ten parametr bude, automaticky se článek vloží do příslšné kategorie. Je to samozřejmě jen návrh a pokud někdo nebude souhlasit, zakládat se to nebude. Prosím tedy o vyjádření dalších členů projektu (a doufám, že se vyjádří víc než jeden člověk), s pozdravem Marek Koudelka (diskuse) 25. 7. 2012, 16:09 (UTC)

Nejsem proti, i když osobně moc nevidím smysl v těch kategoriích jako takových (bude snad někdo procházet všechna anglická/česká/... alba? - snad třeba všechna německá alba Karla Gotta :) ), ale jako parametr do infoboxu by to určitě bylo užitečné.--pan BMP (diskuse) 27. 7. 2012, 23:56 (UTC)
Souhlasím s návrhem, ale musí se to naprogramovat tak, aby ty nové kategorie opravdu přidávala šablona sama. Jak moc jsou takové kategorie účelné? Těžko říct... to lze podle mě zjistit jen zkouškou v praxi. Zdraví --Mates (diskuse) 28. 7. 2012, 00:27 (UTC)
Takže zatím spíš bez kategorie jen s parametrem do infoboxu? Ono by to potom určitě šlo doplnit jen úpravou infoboxu a všechny články už by se zařadily sami. Jinak zaplnit kategorie by neměl být problém díky zaplňovači a řekl bych, že kdyby jsme tedy udělali i kategorie, mohl by to nějaký bot do článků vložit podle zapňovače (když by se jako druhá strana nastavila en). --Marek Koudelka (diskuse) 28. 7. 2012, 08:10 (UTC)
Souhlasím se zavedením do infoboxu jako nepovinný argument. Na užitečnosti/využitelnosti kategorií se shodnu s panem BMP, priorita rozvoje WP :D to asi opravdu není. Ale proč ne - jako nepovinný argument to vadit nebude, někde to může pomoci a ano, řazení do kategorie pomocí infoboxu by neměl být takový problém.
Jen je potřeba rozmyslet si v jakém formátu ta data budou. Pokud myslíš, že se jen napíše text, např. česky, tak to by pak řazení nebylo zrovna nejlepší. Spíš bych to pak viděl na zápis kódu jazyka podle ISO, tedy tak, jak se to dělá v {{Vjazyce2}} či {{Překlad}} (možná je/by se hodila podšablona jen na převod ISO kódů na textové řetězce). Pro čistý text by regulární výrazy byly zbytečně složité. --28. 7. 2012, 21:02 (UTC), Utar (diskuse)
P.S. I když… kdyby to bylo Jazyk alba: česky a kategorie Alba zpívaná česky (a ne Alba v češtině), neboli při stejném řetězci znaků pro infobox i kategorii, mělo by to být sakra jednoduché, ne? Prostě jen řazení do kategorie, kde by bylo předdefinované „Kategorie:Alba zpívaná “ a k tomu by se připlácl zadaný řetězec znaků. PSN, tak MediaWiki by snad měla umět i zkontrolovat, že daná kategorie existuje a případně vyhodit upozornění.

Po další domluvě s Haroldem jsem to tedy založil. Metakategorie je zde, první založená je tady (en) a na ukázku je to vloženo v článku This Is War. Vložil jsem to zatím do jednoho článku s tím, že počkám co na to ostatní řeknou. Pokud nic, začnu to přidávat, něco s pomocí bota, něco ručně. --Marek Koudelka (diskuse) 31. 8. 2012, 23:40 (UTC)

Nemám nic proti. Nebudu to sice nějak systematicky procházet, ale pokud na něco narazím, nebo budu zakládat, tak to zařadím. Jen si nejsem jistý jak to dělat s vícejazyčnými alby. Kategorizovat podle všech jazyků (byť jde jen o jednu nebo dvě skladby), nebo jen hlavního? (Do IB si myslím mohou napsat všechny jazyky)--pan BMP (diskuse) 1. 9. 2012, 12:01 (UTC)
Já jsem nad tím také přemýšlel, ale nejspíš kategorizovat podle všech jazyků. Ono to nebude zas tak horké, nenapadá mě moc alb, kde jsou víc než dva jazyky. --Marek Koudelka (diskuse) 1. 9. 2012, 12:07 (UTC)

Šablona očekávaných alb

Pokud neexistuje, nechtěli byste podle {{Vyvíjená hra}} či {{Budoucí}} vytvořit podobnou šablonu i pro alba? Pak ji dejte do Kategorie:Šablony budoucích událostí a vytvořte i něco jako Kategorie:Očekávaná alba. Co myslíte? --27. 7. 2012, 19:54 (UTC), Utar (diskuse)
P.S.: Jde mi o The Truth About Love.

Neexistuje a i mě už to dřív napadlo. Já osobně tedy většinou článek založím až po vydání alba, ale jsou i vyjímky. Většinou, když je to album nějak významné (Tempest (album, Bob Dylan), British Lion, Privateering atd.). No uvidím zítra, teď jdu spát (a třeba se zítra vyjádří i Mates...). Klidně ji vytvořím. --Marek Koudelka (diskuse) 27. 7. 2012, 20:14 (UTC) P.S.: Když už jsi tady, co říkáš na návrh v předchozí sekci? --Marek Koudelka (diskuse) 27. 7. 2012, 20:23 (UTC)
Zdravím, mně to přijde jako dobrý nápad, osobně jsem takhle v článku o albu sám použil šablonu budoucí. Nějaké návrhy na názvy? Napadá mě třeba {{Nové album}} nebo {{Očekávané album}} a chtělo by ji napsat tak, aby sama přidávala alba do té (zatím neexistující) kategorie - Kategorie:Očekávaná alba. --Mates (diskuse) 28. 7. 2012, 00:21 (UTC)
Ahoj, vítej zpět. Tak jsem ji vytvořil a vložil do prvního článku The Truth About Love. Případně EsO. Články se zařazují do Kategorie:Očekávaná alba. Co se týká názvu, vybral jsem ten druhý, protože „Nové album“ by úplně nesedělo, když je něco nové, tak už to je, když je něco očekávané, tak ne (nebo ano, ale nikdo k tomu nemá přístup). P.S.: Prosím mrkni na hlasování :-) --Marek Koudelka (diskuse) 28. 7. 2012, 07:34 (UTC)

Baba Yetu

Skladba Baba Yetu z Civilization IV se hodí do Zajímavostí. Šlo o vůbec první případ, kdy cenu Grammy získala píseň složená pro počítačovou hru a taky to byl první případ, kdy taková skladba byla vůbec nominována. Otázka na WikiProjekt Hudba: založíte Baba Yetu nebo raději upravím(e) Civilization IV? Jde o to, který článek bude v Zajímavosti jako hlavní. S pozdravem --19. 12. 2012, 13:06 (UTC), Utar (diskuse)