Root.cz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Root.cz je český internetový zpravodajský server zaměřený převážně na operační systém Linux, svobodný software, internetové dění a oblast informačních technologií.

Server založili bratři Tomáš Krause a Michal Krause jako projekt vlastní firmy 4Web a první článek na Root.cz vyšel 26. ledna 1999. Server kromě zpravodajství pravidelně přináší také recenze, návody, tipy a triky určené profesionálům, zároveň také obsah přibližující Linux široké počítačové veřejnosti. V roce 2002 se firma 4Web spojila se společností Internet Info, s.r.o. (servery Lupa.cz, Měšec.cz atd.), která je jeho současným vydavatelem.

Obsah serveru[editovat | editovat zdroj]

Zpravodajský server Root.cz vydává denně 1-3 články a okolo osmi aktualit (zpráviček), které jsou formou kratších článků, informujících převážně o aktuálním dění.

Od ledna 2005 jsou k dispozici také obecné diskuse, ve kterých mají čtenáři možnost diskutovat nad souvisejícími tématy, radit začátečníkům a řešit aktuální problémy.

Od září 2006 jsou součástí serveru i blogy. Na nich mohou čtenáři psát tematické články, které souvisejí se zaměřením serveru. Blogovací systém je přísně moderován a mohou na něm vycházet jen takové texty, které splňují takzvaný kodex blogera. V něm se především autor zavazuje, že se bude tematicky držet zaměření serveru.

Rovněž v září 2006 byla spuštěna wiki, na které je možno najít čtenářské tipy, triky, návody, informace o software a podobně. Na wiki také probíhal český překlad knihy Svobodná kultura, jejímž autorem je Lawrence Lessig.

V prosinci 2007 přibyla další služba — elektronická knihovna. V ní je možno najít knihy, manuály, návody, příručky a další materiál týkající se nejen Linuxu. Všechny materiály jsou k dispozici pod licencemi, které dovolují jejich volné šíření. Knihy jsou tematicky řazeny a je možno v nich fulltextově vyhledávat.

V lednu 2008 byl otevřen archív manuálových stránek. V něm je k dispozici několik tisíc stránek tříděných do mnoha kategorií. V nich je možné fulltextové hledání.

Na konci ledna 2008 bylo spuštěno nové diskusní fórum, které uživatelům nabízí pohodlné a moderní prostředí k řešení nejen technických problémů. Přibyla podpora avatarů a takzvaná aura, která vyjadřuje důvěryhodnost daného diskutéra.

V lednu 2016 dostala stránka po 11 letech nový vzhled, který výrazně změnil tvář původního serveru.[1]

Komunita a „folklór“[editovat | editovat zdroj]

Pro svou jedinečnou pozici je server vnímán jako médium české linuxové komunity a mnoho čtenářů má k Root.cz podstatně citovější vztah než k běžnému internetovému médiu. Některé osoby spojené s Root.cz se staly svého druhu celebritami – zvláště Drahomíra „Johanka“ Doležalová (korektorka a bývalá šéfredaktorka serveru).

K serveru dříve patřil také butik, který nabízel tematické zboží jako jsou trička, mikiny, ručníky, tanga a další. Obvykle na nich byl vyobrazen tučňák Tux či nápis Linux.

Od října 2005 k serveru patří také pravidelný sobotní komiks, který humornou formou poukazuje na aktuální problémy nejen uvnitř linuxové komunity. Původní komiks připravovala až do července 2006 známá komiksová dvojice Jojin&HedgeHog. Pozdější komiks pak připravoval Tomáš Kučera, po něm Petr Šimčík, následně Jana Lučeničová a po ní Jiří Hovorka.

Od 28. ledna 2019 byla po dvaceti letech fungování serveru zavedena nutnosti přihlášení se při přidávání příspěvků na fóru a pod články.[2] Toto opatření, spolu se zakázáním diskusí pod komiksy, mělo za následek zánik místního folklóru a komunity.

Šéfredaktoři[editovat | editovat zdroj]

OpenMagazin[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2009 se root.cz podílí na vydávání magazínu OpenMagazin.

Zobrazování reklamy[editovat | editovat zdroj]

V roce 2014 zavedl server zobrazování výrazného žlutého pruhu s textem Prosíme, neblokujte reklamu na našem webu. Je to hlavní zdroj našich příjmů. Děkujeme. v dolní části okna obrazu. Důvodem podle serveru root.cz je, že blokováním reklamy čtenáři poškozují autory a redakci, stávají se „černými pasažéry“ na webu root.cz.[3] Informační pruh se zobrazí i v případě, kdy uživatel v prohlížeči vypne JavaScript.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Přepínáme na nový Root… teď
  2. REDAKCE. Po dvaceti letech měníme diskuse, chceme je udělat užitečnější pro čtenáře. Root.cz [online]. [cit. 2019-02-04]. Dostupné online. 
  3. Proč neblokovat reklamu na Root.cz?, root.cz, 9. 4. 2014 11:16
  4. Web root.cz vynucuje prohlížení reklamy, zvedavec.org, 12.6.2014

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]