Fondaco dei Turchi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Palazzo Fondaco dei Turci)
Fondaco dei Turchi
Základní informace
SlohVenetian Gothic architecture
Poloha
AdresaBenátky, ItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fondaco dei Turchi je palác v Benátkách. Stojí na pobřeží Canal Grande ve čtvrti Santa Croce, v blízkosti se nachází kostel Chiesa di San Marcuola.

Dvoupatrová budova je postavena v gotickém slohu ovlivněném byzantskou architekturou. Augustus Hare ji datoval do devátého století, podle pravděpodobnější verze vznikla v první polovině třináctého století pro Giacoma Palmieriho, poprvé je její existence písemně doložena v závěti Angela z Pesara roku 1309. Roku 1381 se stal palác majetkem Benátské republiky, která jej pronajímala Estenským, Aldobrandiniům i papeži Juliovi II.[1] Pobýval zde také císař Jan VIII. Palaiologos. Od roku 1621 sloužil obchodníkům přicházejícím do Benátek z Osmanské říše k ubytování a uskladnění i prodeji zboží. Tak vznikl název, pocházející z arabského výrazu pro zájezdní hostinec funduk, který dostal v benátštině podobu fontego a v italštině fondaco.[2] Po krétské válce obchod mezi Benátkami a Blízkým východem upadl a budova chátrala, Turci ji však využívali až do roku 1838.

V roce 1860 budovu zakoupila za 80 000 zlatých benátská městská rada a zaplatila její rekonstrukci, kterou řídil Federico Berchet. Při přestavbě vznikla dvojice nárožních věží i cimbuří nad horním patrem. Bylo zde umístěno muzeum se sbírkami, které městu odkázal Teodoro Correr. V roce 1922 se Correrovo muzeum přestěhovalo na náměstí Svatého Marka a ve Fondaco dei Turchi sídlí od roku 1932 Benátské přírodovědné muzeum.[3] Muzeum představuje především ekosystém Benátského zálivu, jsou v něm k vidění i nálezy, které přivezl Giancarlo Ligabue ze své africké výpravy, např. kostra ouranosaura a sarcosucha.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Venice Tourism Dostupné online
  2. Luca’s Italy Dostupné online
  3. Italy Scapes Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]