Máza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mása)
Máza
Máza v Maastrichtu
Máza v Maastrichtu
Základní informace
Délka toku950 km
Plocha povodí36 000 km²
Průměrný průtok400 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
FrancieFrancie Francie (Grand Est), BelgieBelgie Belgie (Namur, Lutych, Limburk), NizozemskoNizozemsko Nizozemsko (Limburk, Severní Brabantsko, Gelderland)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Rýn, Povodí Mázy (Belgie 39,44%, Francie 25,35%, Nizozemsko 22,53%, Německo 11,27%, Lucembursko 1,41%)
řeka na mapě
řeka na mapě
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Máza (francouzsky Meuse, nizozemsky Maas, valonsky Moûze) je západoevropská řeka, která pramení ve Francii (region Grand Est), protéká Belgií (provincie Namur, Lutych, Limburk) a vlévá se v Nizozemsku (Limburg, Severní Brabantsko, Gelderland) do Severního moře, resp. do systému ramen v ústí Rýna. Její délka činí 950 km a povodí má rozlohu přibližně 36 000 km², z čehož připadá 14 000 km² na Belgii, 9000 km² na Francii, 8000 km² na Nizozemsko, 4000 km² na Německo a 500 km² na Lucembursko.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení na Langreské plošině (Plateau de Langres) ve francouzské obci Le Châtelet-sur-Meuse (region Champagne-Ardenne, departement Haute-Marne) v nadmořské výšce 409 m. Pokračuje přibližně severním směrem přes Lotrinsko, kde protéká departementy Vosges a Meuse, který byl pojmenován právě po ní. V obci Bazoilles-sur-Meuse se řeka ztrácí v podzemí a vyvěrá opět v Neufchâteau. Dále protéká pohořím Ardeny (departement Ardensko v regionu Champagne-Ardennes) mj. městem Sedan) a u města Givet vtéká do Belgie.

V Belgii protéká valonskými provinciemi Namur a Lutych. Po soutoku s řekou Sambre v Namuru se stáčí k východu a od Lutychu pokračuje opět směrem k severu. Poté tvoří hranici mezi vlámskou provincií Limburk a stejnojmennou provincií v Nizozemsku, pouze v Maastrichtu se nizozemsko-belgická hranice nachází západně od řeky.

V Nizozemsku pokračuje směrem na sever přes město Venlo podél hranice s Německem a poté se stáčí na západ. Spolu s Rýnem tvoří rozsáhlou deltu. Někdy proto bývá označována za přítok Rýna, jelikož se spojuje s levým ramenem jeho delty. Vlévá se do Severního moře. Na dolním toku je úroveň hladiny řeky nad úrovní okolní krajiny a kolem řeky byly vybudovány ochranné hráze.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Mapa Mázy a jejího povodí

Povodí[editovat | editovat zdroj]

Povodí řeky Másy zasahuje na území pěti států a žije v něm 9 milionů obyvatel. Rozkládá se na ploše přibližně 36 000 km², z čehož náleží 9000 km² Francii, 500 km² Lucembursku, 14 000 km² Belgii (12 000 km² Valonsko a 2000 km² Vlámsko), 4000 km² Německu a 8000 km² v Nizozemsku.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zdroj vody je převážně dešťový, ale také sněhový. Nejvyšších vodních stavů dosahuje v zimě a na jaře, kdy úroveň hladiny roste o 5 až 8 m. Průměrný průtok vody na dolním toku činí 300 až 400 m³/s a maximální 3000 m³/s

Využití[editovat | editovat zdroj]

Vodní doprava je možná až k hornímu toku. Nad Sedanem je koryto regulováno zdymadly. S okolními říčními systémy je propojena mnoha kanály (Marna-Rýn, Albertův kanál, Sambre-Oise, Ardenský kanál).

Departementy, provincie a města[editovat | editovat zdroj]

Máza ve francouzských Ardenách

Přehled departementů (Francie), provincií (Belgie, Nizozemsko) a některých měst a obcí na toku řeky Mázy:

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]