Montabaur

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Montabaur
Montabaur – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška230 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměPorýní-Falc
Zemský okresWesterwald
Montabaur
Montabaur
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha33,61 km²
Počet obyvatel12 571 (2013[1])
Hustota zalidnění374 obyv./km²
Správa
StarostaGabriele Wielandová (CDU)
Vznik959
Oficiální webwww.montabaur.de
Adresa obecního úřaduKonrad-Adenauer-Platz 8
Telefonní předvolba02602
PSČ56410
Označení vozidelWW
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Montabaur je německé město s historickým jádrem a barokním zámkem v pohoří Westerwald vzdálené 27 km na severovýchod od Koblenze. Je sídlem okresu Westerwald v německé spolkové zemi Porýní-Falc. Město je dopravně dostupné po dálnici A3 a nádraží je zastávkou rychlovlaků ICE.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o dané lokalitě je z roku 959 a hovoří o zdejším kastelu Humbach (latinsky castellum Humbacense) v místě dnešního zámku. Od 11. století byl hrad s vesnicí a okolním územím Westerwaldu majetkem trevírského arcibiskupství. Vznik města pojmenovaného Montabaur je spojen s návratem trevírského arcibiskupa Dietricha von Wieda (Theoderich II. von Wied) z křížové výpravy do Svaté země. Dietrich von Wied se inspiroval určitou podobností kopce, na němž kdysi stával hrad Humbach, s biblickou horou Tábor v Galileji a po svém návratu v roce 1217 zde nechal vybudovat sídlo Montabaur. Arcibiskup Theoderich II. pojmenoval hradní vrch Mons Tabor, obnovený hrad je ve zmínce z roku 1227 uváděn jako Muntabur. V roce 1291 římský král Rudolf I. Habsburský udělil Montabauru společně s dalšími sídly Welschbilligem, Mayenem, Bernkastelem a Saarburgem městská práva.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Montabaur na německé Wikipedii a Geschichte der Stadt Montabaur na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]