Menton

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Menton
Menton
Menton
Menton – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška0–774 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
RegionProvence-Alpes-Côte d'Azur
DepartementAlpes-Maritimes
ArrondissementNice
Kantonchef-lieu dvou kantonů
Menton
Menton
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha14,05 km²
Počet obyvatel28 100 (2013)
Hustota zalidnění2 000 obyv./km²
Správa
Statusměsto
StarostaJean-Claude Guibal (UMP)
Oficiální webwww.menton.fr
E-mailmairie@ville-menton.fr
PSČ06500
Označení vozidel06
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Menton je přístavní město ve francouzském departementu Alpes-Maritimes. Leží na Riviéře mezi Monakem a italskou hranicí a žije v něm necelých třicet tisíc obyvatel. Zdejší obyvatelé hovoří dialektem zvaným mentonesc.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Okolí Mentonu bylo osídleno už před 25 000 lety, jak o tom svědčí vykopávky tzv. Grimaldiské kultury. První písemná zmínka o současném městě pochází z roku 1262. Od roku 1346 byl Menton součástí Monaka až do jara 1848, kdy se Menton a sousední Roquebrune-Cap-Martin od knížectví odtrhly (Monako tak přišlo o více než 90 % území) a staly se svobodnými městy pod ochranou Sardinského království. V roce 1860 oblast přešla na základě referenda pod francouzskou svrchovanost. Od 22. června 1940 do 8. září 1943 město patřilo Itálii pod názvem Mentone.

Město[editovat | editovat zdroj]

Středem města je historická část s barevnými domy a úzkými uličkami La vieille Ville, Staré Město, s barokní bazilikou Archanděla Michaela a 53 metrů vysokou zvonicí. Leží v kopcovitém terénu nad přístavem. Centrum Starého Města tvoří rušná pěší ulice Rue Saint Michal. V přístavu se nachází Le Bastion, pevnost ze 17. století, v níž je muzeum Jeana Cocteaua. Dále v Mentonu najdeme botanické zahrady se subtropickou vegetací Jardin Serre de la Madone a Jardin botanique exotique de Menton, pravoslavný kostel pro ruské návštěvníky, bývalou knížecí rezidenci Palais Carnolès, Le palais de l’Europe (Evropský palác, stavbu z roku 1909) i krytou tržnici z roku 1898.

Město má příjemné středomořské klima (zimní teploty okolo 10 °C, letní pod 30 °C), v jeho okolí se nachází řada pláží. Od druhé polovině sem přijíždělo množství turistů, pobyt v Mentonu byl obzvláště doporučován nemocným tuberkulózou. Pobýval zde spisovatel Vicente Blasco Ibáñez, básník William Butler Yeats, malíř Émile Appay, publicista Anatolij Lunačarskij nebo filmař René Clément. Podnebí svědčí pěstování citrónů a pomerančů, každoročně od roku 1928 se na přelomu února a března koná slavnost citrónů, při níž se z tohoto ovoce sestavují sochy a alegorické vozy. Dříve významný rybolov upadá kvůli rozšíření invazní řasy lazuchy tisolisté.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]