Mezinárodní společnost pro hudební výchovu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z ISME)
Mezinárodní společnost pro hudební výchovu
Vznik1953
SídloMalvern, Austrálie
LídrGerald Abraham (1958–1961)
PřidruženíUNESCO a International Music Council
Oficiální webwww.isme.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní společnost pro hudební výchovu (International Society for Music Education, ISME) byla založena roku 1953 při konferenci UNESCO,[1] aby podporovala hudební výchovu jako nedílnou součást všeobecného vzdělávání. Za desetiletí své existence se rozrostla ve světovou organizaci. Buduje a udržuje mezinárodní komunitu hudebních pedagogů. Pečuje o světové kulturní porozumění, vzájemný respekt a o spolupráci mezi hudebními pedagogy. Sdružuje přes 90 zemí. Je první mezinárodní organizací pro hudební pedagogy a respektuje všechny hudební žánry a všechny kultury.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Každé dva roky společnost pořádá konference v jiné části světa, které zahrnují workshopy, papírové prezentace, sympozia a představení. Kromě toho podporuje regionální konference v Africe, Asii, Tichomoří, Evropě a Americe a má řadu specializovaných skupin, které se zabývají hudebním vzděláváním. Mezi tyto skupiny patří sedm zavedených komisí,[2] které jsou zaměřeny na:

  • výzkum a teorii v hudební výchově;
  • činnost v hudebních komunitách;
  • hudební výchovu v raném dětství;
  • vzdělávání profesionálních hudebníků;
  • politiku: kultura, vzdělávání a média;
  • hudbu ve školách a vzdělávání učitelů;
  • a na hudbu ve speciální pedagogice, v hudební terapii a v hudební medicíně.

Před hlavní konferencí komise pořádají obvykle semináře. Světová konference navíc pořádá fórum (diskusní setkání) učitelů hlasové a instrumentální výchovy.

Společnost je zastoupena ve více než 90 zemích světa a v lednu 2012 měla téměř 1 700 individuálních členů, 21 národních poboček a 59 přímých členů skupiny ISME, dohromady je to přibližně 100 000 členů.

Hlavními sponzory jsou nadace Gibson a NAMM Foundation.[3]

Společnost také vydává mezinárodní časopis (The International Journal of Music Education) pro hudební výchovu, který je publikován čtyřikrát ročně prostřednictvím vydavatelství SAGE.

Řídící orgány[editovat | editovat zdroj]

Mezinárodní kancelář ISME koordinuje veškerou komunikaci, která se týká práce společnosti, udržuje kontakty se členy ISME, s národními a mezinárodními organizacemi, s partnery z oblasti hudebního průmyslu, včetně inzerentů, promotérů, sponzorů a dalších. Působí také jako poradní orgán UNESCO a je členem Mezinárodní hudební rady (International Music Council) IMC.

Valné shromáždění se od roku 1964 schází pravidelně každé dva roky na světových konferencích ISME, které se konají v různých zemích. Valné shromáždění řídí a schvaluje politiku společnosti, jmenuje prezidenta a členy prezidia a kontroluje jejich činnost.

Předsednictvo ISME se skládá z 13 členů a schází se jednou ročně na místě, kde se bude konat příští světová konference ISME.

Výkonný výbor se skládá z prezidenta, kandidáta na prezidentský úřad, předchozího prezidenta a dvou řádných členů prezidia. Výkonný výbor vypracovává strategický plán a schází se dvakrát až třikrát ročně.

Ústava a nařízení, která se mohou měnit pouze rozhodnutími valného shromáždění.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků International Society for Music Education na anglické Wikipedii a Международное общество музыкального образования na ruské Wikipedii.'

  1. CALLAWAY, Frank. ISME—The First Twenty-Five Years. College Music Symposium. 1979, roč. 19, čís. 1, s. 239–242. Dostupné online [cit. 2019-04-23]. ISSN 0069-5696. 
  2. International Society for Music Education. International Society for Music Education [online]. [cit. 2019-04-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-05-04. (anglicky) 
  3. NAMM Sponsors International Society of Music Education's World Conference in Beijing. NAMM.org [online]. [cit. 2019-04-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-04-23. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]