Fyn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fyn
Fyn (dánština)
Ostrov Fyn v rámci Dánska
Ostrov Fyn v rámci Dánska
StátDánskoDánsko Dánsko
Topografie
Rozloha2 984,56 km²
Zeměpisné souřadnice
Nejvyšší vrcholFrøbjerg Bavnehøj (131 m n. m.)
Osídlení
Největší sídloOdense
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Možná hledáte: Fyn (protein).

Fyn je třetí největší ostrov Dánska. Nachází se v Baltském moři. Spolu s ostrovem Sjælland tvoří jádro Dánska. Leží v regionu Syddanmark a bydlí na něm přibližně 466 000 lidí. Největší město je Odense. Ostrov je spojen se sousedním ostrovem Sjælland velkým mostem přes Velký Belt.

Sídla[editovat | editovat zdroj]

Největší města na ostrově podle počtu obyvatel v roce 2016[1] jsou:

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Fyn je známý jako „zahrada Dánska“.[2] Ostrov je tvořen morénovou nížinou s úrodnou půdou, pěstuje se na něm cukrová řepa a obiloviny a chová se dobytek. Mys Fyns Hoved na severu ostrova byl zařazen do programu Natura 2000. Vnitrozemí ostrova je vhodné pro cykloturistiku a při pobřeží se provozuje jachting.[3] Renesanční památkou je vodní hrad Egeskov. Ukázky lidové architektury jsou k vidění ve skanzenu Den Fynske Landsby nedaleko Odense. V lokalitě Tybrind vig na západním pobřeží Fynu byly nalezeny pozůstatky rybářské vesnice z období mezolitu. Dokladem pohřební kultury Vikingů je loď z Ladby.[4] Na ostrově působila na počátku dvacátého století umělecká skupina, k níž patřili Peter Hansen a Fritz Syberg. Místní obyvatelé hovoří dialektem fynsk.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BY1: Population 1. January by urban areas, age and sex [online]. Statistics Denmark [cit. 2016-06-20]. Dostupné online. (dánsky) 
  2. Daily Scandinavian Dostupné online
  3. Visit Nordic Dostupné online
  4. Medieval Histories Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]