Fenykl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxFenykl
alternativní popis obrázku chybí
Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmiříkotvaré (Apiales)
Čeleďmiříkovité (Apiaceae)
Rodfenykl (Foeniculum)
Mill., 1754
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zobrazení fenyklu

Fenykl (Foeniculum) je malý rod vytrvalých bylinčeledi miříkovitých, který pochází z oblastí okolo Středozemního moře. Již ve starověku byl rozšířen do mnohých území v mírném a subtropickém pásmu Starého světa. Později se s rozvojem mořeplavby dostal téměř do celého světa, kde je uměle pěstován nebo tam samovolně zplaněl. V České republice se v přírodě volně vyskytuje na jihu Moravy.[1][2]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod fenykl je tvořen pouze třemi druhy:


Popis[editovat | editovat zdroj]

Rostliny rodu fenykl mají všechny části aromatické a pěstují se jako jednoleté, dvouleté i víceleté. Lodyhu, která vyrůstá z kuželovitého, silně rozvětveného kořene, mají 0,5 až 2 m vysokou, pevnou, šedozelenou a lysou. Řapíkaté listy, vyrůstající z pochev, jsou v obryse trojúhelníkovité, dlouhé 5 až 30 cm a téměř tak i široké. Čepele mají dvou až čtyřnásobně peřenosečné a jejich nitkovité úkrojky jsou dlouhé 1 až 5 mm. Horní listy mají často čepel zkrnělou.

Na 5 až 25 cm dlouhých stopkách rostou složené okolíky velké 5 až 10 cm, tvořené jsou 10 až 30 okolíčky na nestejně dlouhých stopkách, obaly i obalíčky jim chybí. Oboupohlavné, pětičetné květy mají drobné kališní lístky srostlé se spodním semeníkem utvořeným ze dvou plodolistů obsahující celkem dvě vajíčka. Podlouhlé až vejčité korunní lístky jsou žlutě zbarvené a mají nápadné střední žebro. Květ obsahuje pět volných tyčinek s kulovitými, žlutými prašníky. Dvě krátké čnělky vyrůstají z kuželovitého stylopodia. Cizosprašné květy rozkvétají v květnu a červnu a jsou opylovány hmyzem.

Plody jsou dvounažky, které se ve zralosti rozpadající na dva plůdky (merikarpia) 3 až 5 mm dlouhé. Jsou příčně okrouhlé a mají podélná žebra. Rostlina může vyprodukovat v prvém roce tisíc semen a ve druhém ještě více.[2][4][5]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Fenykl, téměř výhradně fenykl obecný, se pěstuje hlavně pro kuchyňskou potřebu, nejčastěji pro ochucování zeleniny a sladkého pečiva. Využívají se hlavně jeho semena, která lze v suchém stavu dobře skladovat a po dlouhou dobu si zachovávají specifické aroma. V místech kde rostliny vyrůstají jsou také pro ochucování vařené stravy používány i jeho listy.

Nálev ze semen je v léčitelství používán při břišních kolikách, křečových záchvatech i proti nadýmání. Z čerstvých semen se lisuje olej, který se používá k přípravě léků.

Pěstuje se také tzv. sladký fenykl Foeniculum vulgare var. 'azoricum', který se jako lahůdková zelenina sklízí ještě před květem v prvém roce. Užitek poskytuje nadzemní zhrublá část připomínající bílou hlízu, která je ve skutečnosti složena z do sebe zapadajících zdužnatělých listových pochev. Má příjemnou vůni a anýzovou chuť, kterou dodává sladká silice anetol a nahořklý fenchol.[1][4][6]

Název v geografii[editovat | editovat zdroj]

Fenykl dal název městu Funchal, hlavnímu městu portugalské autonomní oblasti a souostroví Madeira, ne jehož úbočích hojně rostl.[7]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Fenykl [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1901 [cit. 2016-03-07]. S. 676. Dostupné online. 
  2. a b COLEMAN, H. R. FloraBase the Western Australian Flora: Foeniculum [online]. Department of Parks and Wildlife, Western Australian Herbarium, Kensington, WA, AU, rev. 03.10.2008 [cit. 2016-03-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. BADOC, Alain. Contribution a l'etude du Genre Foeniculum [online]. Lille University of Science and Technology, Lille, FR, rev. 04.06.1988 [cit. 2016-03-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-06-09. (francouzsky) 
  4. a b SHE, Menglan; PU, Fading; PAN, Zehui et al. Flora of China: Foeniculum [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2016-03-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. NASIR, E. Flora of Pakistan: Foeniculum [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2016-03-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. PEKÁRKOVÁ, Eva. Vypěstujte si sladký, zeleninový fenykl [online]. iReceptář.cz, Tarsago, s. r. o., Praha,, rev. 06.2006 [cit. 2016-03-07]. Dostupné online. 
  7. Krása ostrova věčného jara: Madeira plná květin, fenyklu a historie

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]